Shockwave nader belicht

Momenteel bestaan er meerdere soorten “Shockwavebehandelingen” die soms ten onrechte met elkaar worden vergeleken. Echte ESWT wordt gekenmerkt door twee principes: de geproduceerde schokgolf is gefocusseerd, en heeft bovendien een hoog piekvermogen. Er bestaan ook diverse apparaten die met een vrij lage energie werken. Hierbij wordt door een handstuk mechanisch op de huid ‘’getrommeld’’. Dit is geen shockwave, noch ESWT, maar heet eigenlijk RSWT: “Radiale ShockWave Therapie”. Omdat er hier geen focus is, kan de energie dus ook niet specifiek worden gericht op een aandoening. De energie dooft in de diepte snel uit. Er komt dus (nutteloos) veel energie oppervlakkig vrij, er is een hoge huidbelasting en de patiënt ervaart hier soms blauwe plekken. Deze apparatuur levert veel minder vermogen dan echte ESWT apparatuur en staat niet in verhouding tot de effectiviteit van de piëzoelectrisch opgewekte ESWT zoals bij door de door ons gebruikte Piëzoson. Als u geïnteresseerd bent in Shockwave behandeling, vraag dan altijd welke apparatuur er wordt gebruikt!

Door ESWT Shockwave therapie worden via de genoemde energieoverdracht (golven) microtraumata veroorzaakt in bijvoorbeeld de behandelde pees of slijmbeurs. Dit geeft aanleiding tot een weefselreactie die vervolgens een reparatief (helend) proces in gang zet. Het is een behandelmethode die kan worden aangewend indien een conservatieve behandeling succesloos bleef. ESWT is hierdoor een realistisch alternatief voor chirurgie door een niet-invasieve -, snelle en eenvoudige behandeling.

Bij de shockwavebehandeling in onze praktijk wordt een bijzonder geavanceerd ESWT systeem gebruikt dat zeer gericht hoogenergetische schokgolven produceert: De Piëzon100plus. Tijdens de behandeling wordt een beetje geleidingsgel op het pijnlijke gebied aangebracht. Vervolgens geeft het apparaat korte energieimpulsen (schokgolven) af. U geeft tijdens deze impulsen aan op welke plaats u de meeste pijn ervaart, zodat we de schokgolven daarop kunnen richten. De meeste mensen ervaren de schokgolven als korte pijnlijke pulsen. Met name in het begin kan dit best pijnlijk zijn. Geeft u aan de behandelaar aan waar uw grens ligt. De meeste behandelingen duren zo’n 8 minuten (2000 pulsen).


Neem contact met ons op

Ga naar contact
Onderdeel van Wagenmakers healthcare