Jumpersknee (Springersknie)

Symptomen

De symptomen bij een jumpers knee zijn:

  • Pijn aan de onderkant van de knieschijf die verergert als men erop drukt.
  • Bij het aanspannen van de bovenbeenspieren (m. quadriceps) voelt men meer pijn.
  • Na het sporten heeft men last van pijn en stijfheid in de knie.

De pijnklachten zijn in te delen in de volgende gradaties: Graad 1: De pijn ontstaat alleen na de training, Graad 2: Er is dan pijn voor en na het trainen, maar de pijn verminderd nadat de warming-up is gedaan, Graad 3: De pijn kan ondraaglijk zijn tijdens het trainen, dan moet er worden gestopt met trainen, Graad 4: De knieklachten beïnvloeden alle dagelijkse activiteiten en niet alleen meer de trainingen.

Oorzaken

De jumpersknee is een typische overbelastingsblessure. Overbelasting ontstaat doordat de belasting hoger is dan de belastbaarheid van de knie en de bovenbeenspieren. Deze klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door té moeilijke en te zware oefeningen, te veel herhaling van bewegingen in de oefenprogramma’s en te diep doorzakken bij de (af)sprong of landing. Bij een verminderde belastbaarheid door onvoldoende kracht en coördinatie in de bovenbeenspieren, een afwijkende stand van het been, de knie of de voet, een eventuele snelle groei in relatie tot de leeftijd en afwijkingen in de (normale) functie van de knie.

Behandeling

Wanneer de klachten langzaam ontstaan, is het in eerste instantie belangrijk om allert te zijn op de lichaamssignalen, en niet “door de pijn heen te lopen”. Verder is het van belang om zelf na te gaan of er een oorzaak kan liggen in schoeisel, training(smethodiek), trainingsfrequentie, of een wijziging daarin. Aanpassen van de trainingsbelasting, zowel in intensiteit, duur als frequentie zijn van belang, en zijn in deze fase vaak al voldoende om de blessure de baas te blijven. Wat ook van belang is, is het feit dat hoewel rust de klachten doet afnemen, dit helaas niet de oplossing voor het probleem is. Het is uiteraard van belang de belasting aan te passen aan wat kan (de belastbaarheid), maar volledige rust zal uiteindelijk alleen maar een verdere afname van de spierkracht geven, wat de knie en de kniepees op hun beurt nog gevoeliger voor nieuwe blessures zal maken. Wij kunnen u, na echodiagnostisch onderzoek, behandelen met ESWT Shockavetherapie waardoor de pijnklachten snel zullen verminderen. De actieve behandeling kan bestaan uit krachttraining van de beenspieren. Verder zijn er nog goede hulpmiddelen, zoals een patella brace van PushMed, die er voor zorgt dat de trekkracht van de pees op de knieschijf wordt verminderd.

 

Onderzoek UMCG

DRAGEN BANDJES EN TAPE HEEFT EFFECT BIJ JUMPERSKNEE (ONDERZOEK UMCG)  17 oktober 2014

Het gebruik van een patellabandje of sporttape door sporters die last hebben van een jumpersknee, zorgt voor een vermindering van de pijn. Dit is vooral het geval als de knie zwaar belast wordt, zoals tijdens springen of squatten. Dit blijkt uit onderzoek van sportartsen en bewegingswetenschappers van het Sportmedisch Centrum UMCG. Het zijn wereldwijd de eerste resultaten die aantonen dat deze hulpmiddelen bij de jumpersknee daadwerkelijk effect hebben.

Een springersknie (jumpersknee) is een chronische blessure van de knieschijfpees. Deze blessure ontstaat meestal door overbelasting. Het komt daarom vaak voor bij sporters die veel springen zoals volleyballers, handballers en basketballers vandaar de naam springersknie. Ongeveer tien procent van de basketballers, volleyballers en handballers kampt met deze blessure. Bij topspelers heeft meer dan dertig procent er last van. Tijdens het onderzoek voerden sporters met een jumpersknee drie functionele testen uit, waarbij ze moesten aangeven hoeveel pijn ze voelden. Afwisselend droegen de sporters een patellabandje, sporttape, placebo-tape of niets. Daarna droegen sporters een week lang tijdens hun normale sportactiviteiten een hulpmiddel zoals een patellabandje of sporttape, waardoor het onderzoek ook iets kon zeggen over de effecten wanneer er daadwerkelijk gesport werd. Uit beide delen van het onderzoek bleek dat zowel het patellabandje als sporttape voor pijnvermindering zorgt. De onderzoekers van het Sportmedisch Centrum van het UMCG maakten ook een vergelijking tussen beide hulpmiddelen. Het patellabandje blijkt iets effectiever te zijn tegen pijn dan sporttape. Dit kan komen doordat het bandje iets gemakkelijker door de sporters is aan te brengen dan de tape. Tijdens de studie zijn er wel grote individuele verschillen tussen deelnemers gevonden. Al jaren houdt het Sportmedisch Centrum van het UMCG zich bezig met onderzoek naar overbelastingsblessures. Het gaat dan ook verder met onderzoek naar deze hulpmiddelen. Er gaat ook een studie beginnen naar het effect op de peesstructuur en wellicht ook naar het effect op langere termijn. De uitkomsten van deze studies zijn over enkele jaren te verwachten. Aan dit onderzoek naar de jumpers knee deden bijna honderd sporters met pijnklachten mee. De metingen voor het onderzoek vonden plaats in Groningen, Zwolle, Utrecht en Arnhem. De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag aangeboden aan de NeVoBo en de Nederlandse Basketbal Bond. Deze studie is financieel mede mogelijk gemaakt door ZonMW. Noot voor de redactie – Voor meer informatie kunt u bellen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar via (050) 3612200


Neem contact met ons op

Ga naar contact
Onderdeel van Wagenmakers healthcare