Wetenswaardigheden over Shockwave

In tegenstelling tot conventionele behandelingsmethodes kan met Shockwavetherapie de oorzaak van de pijn rechtstreeks bij de oorsprong worden bestreden, zonder medicatie of chirurgie. Er wordt een hoog-energetische schokgolf opgewekt, die tot diep in het weefsel effect sorteert. Succesvolle resultaten worden dan ook reeds bereikt na enkele behandelingssessies.

Is alle Shockwave hetzelfde?

Nee, er is een verschil tussen ongefocusseerde (RSWT) en de hoogwaardige gefocusseerde ESWT Shockwave die Fysiotherapie Groningen gebruikt. Bij de eerste vorm wordt vooral de huid belast en trilt het in het weefsel een beetje, bij de tweede vorm wordt de energie met een soort ‘’lens’’ naar binnen geleid en komt op 1 punt samen. Dit is de meest werkzame vorm van de twee genoemde. Extracorporeal Shockwave Therapie (ESWT) wordt beschouwd als een van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat.

Indicaties Shockwavetherapie

 • Schouder met beperkte beweeglijkheid
 • Schouder met verkalkingen in een pees
 • Chronische elleboogpijn (tennis-, golferselleboog)
 • Pijn aan de knieschijf (Jumpersknee)
 • Chronische pijn aan de Achillespees (achillodynie)
 • Hielspoor of fasciitis plantaris
 • Chronische nek-, schouder- of rugpijn
 • MTSS of shinsplints
 • Andere vormen van peesontstekingen en verkalkingen

Beproefde doeltreffendheid van Shockwave

Behoort u tot de talloze patiënten met chronische pijnklachten? Heeft u al verscheidene mogelijkheden geprobeerd om ervan verlost te raken? Injecties, medicatie, fysiotherapie, relaxatiemethodes, enz. Keerde uw pijn ook altijd na korte tijd terug, vaak zelfs erger dan voordien? Dan is Shockwave ook voor u wellicht een goede keus. Een vrijblijvend gesprek en onderzoek zal het uitwijzen.

Wetenschappelijke studies tonen werkzaamheid aan

Chronische pijn wordt veelal veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalking van een spier, pees of slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen, zogenaamde (Myofasciale) Triggerpoints kunnen veel pijn veroorzaken. Gefocusseerde Shockwave kan hier uitkomst bieden.

Hoe werkt de ESWT behandeling precies?

Allereerst lokaliseren wij het pijngebied, vaak gebeurt dit met echodiagnostisch onderzoek. Nadat de bron van de pijn en het pijngebied zijn geïdentificeerd, wordt het gebied blootgesteld aan korte shockwave-impulsen. Deze hoogenergetische akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Ze stimuleren op die manier het aanwezige herstelmechanisme van het lichaam. Met andere woorden, ShockWave heeft als prikkel, alles te maken met het menselijk lichaam en is geen bestraling.

Is Shockwave een vorm van ultrageluidtherapie?

Nee. Shockwave is een geheel eigen prikkel. Het best te omschrijven als een zichzelf verplaatsende trilling die zich echter wel gedraagt als een geluidstrilling (longitudinaal). Shockwave wordt ook toegepast in niersteenvergruizers, maar dan met een nog veel hogere intensiteit en ook gefocusseerd.

Wat zijn de voordelen van Shockwavetherapie?

 • Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie
 • Kortdurende behandeling (tot 10 minuten per sessie)
 • Uitstekend therapiesucces, gemiddeld na slechts 2 tot 4 behandelingen
 • Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen
 • Pijndemping en herstel van de mobiliteit na enkele dagen
 • Weinig bijwerkingen; wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan
 • Dankzij shockwave-therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijven.

Is Shockwave een pijnlijke therapie?

Er zijn verschillende soorten Shockwave apparaten. Momenteel worden in enkele ziekenhuizen de grote en duurdere apparaten gebruikt. Behandeling met deze gefocusseerde shockwave is erg pijnlijk, ondanks dat er lokale verdoving wordt gebruikt. Het behandelresultaat wordt maximaal na 2-3 behandelingen bereikt. De Piezoson100Plus en Piezowave bij ons in het centrum zijn ook gefocusseerd, maar de prikkel is milder, maar veel krachtiger dan de ongefocusseerde. Er komt ook geen verdoving aan te pas. Een voordeel is, dat de te behandelen plek door het bewerken met de ‘’straal’’, goed kan worden gelokaliseerd.
Hierdoor is deze apparatuur makkelijker in gebruik. De klant voelt een duidelijke sensatie, die zonder verdoving is vol te houden.

Hoe lang duurt een behandeling?

Per zitting worden zo’n 2000 pulsen toegediend. Dit duurt gemiddeld 5 -10 minuten. Met een kort onderzoek/gesprek, voorbereiding en nabespreking bent u 20 tot 30 minuten kwijt. De zittingen hebben een behandelinterval van 7 tot 10 dagen.


Neem contact met ons op

Ga naar contact
Onderdeel van Wagenmakers healthcare