Golferselleboog

Golfarm of golferselleboog is in de medische wereld beter bekend als de epicondylitis medialis humeri. De meest voorkomende omschrijving: Een golfarm is een niet bacteriële peesontsteking aan de binnenzijde van de elleboog ter hoogte van het onderste – binnenste botuitsteeksel van de bovenarm (epicondylus medialis os humerus). Het betreft een gezamenlijke peesaanhechting van de buigers van pols en vingers. Onderhands tillen en/of knijpen wekt de pijnklachten op. Het buigen van de elleboog in combinatie met sluiten van vingers en buigen van pols in de richting van de handpalm is vaak een goede provocatietest.

Een golfarm is het gevolg van verhoogde spierspanning van de binnenste onderarmspieren. Deze verhoogde basisspanning wordt gecreëerd als men veelvuldig dagelijks en langdurig de betreffende spieren licht of krachtig aanspant. Denk daarbij aan bv. gereedschap wat de gehele dag moet worden vastgehouden. Veelvuldig tillen in combinatie met samendrukken van de armen naar elkaar toe. Een golfarm ontstaat niet van de ene op de andere dag maar ontwikkeld zich gedurende enkele weken tot maanden. Vaak zijn herhaaldelijke grote belastingen de oorzaak van een golfarm. De pijnklachten kunnen echter optreden van het ene op het andere moment en als acuut ervaren worden.

Kenmerkend voor een golfarm is de onverschilligheid waarin de pijnklachten zich presenteren. Zo kan u het ene moment veel klachten hebben zonder aanwijsbare oorzaak, maar regelmatig kan er een tijdsperiode tussen zitten van minimale klachten tot geheel klachtenvrije periodes. De pijn kan zeurend zijn maar kan ook hevige stekende pijn veroorzaken (zelfs in rustperiodes). Nachtelijke pijnen komen voor en zijn vaak afhankelijk van de positie waarin de arm ligt. De pijnklachten treden meer op als de arm ‘s nachts hoog langs het hoofd ligt of geheel gebogen, naast of onder het lichaam .

Symptomen van de golfarm

 • pijn aan binnenzijde van de elleboog
 • pijn bij buigen in combinatie met naar binnendraaien van de onderarm
 • de pijn kan variëren van indringend stekend tot zeurend met klachtenvrije periodes
 • onderhands tillen wekt de pijn op en/of na gedane werkzaamheden soms verheviging van klachten
 • in de vuist knijpen / hand geven (met gestrekte elleboog) is vaak pijn provocerend
 • drukpijn op, of juist onder, het binnenste botuitsteeksel van de elleboog
 • uitstralende pijn soms in de onderarm richting hand
 • in rust treed veelvuldig onaangename of zelfs hevige pijn op
 • de elleboog kan beperkt zijn in zijn strekking of volledige buiging (vaak dan ook pijnlijk)
 • er is vaak geen duidelijke oorzaak voor de opleving van de pijn
 • pijn in pols, hand of schouderregio zijn zeldzaam (indien toch aanwezig betreft het mogelijk een andere oorzaak)
 • röntgenonderzoek geeft geen bijzonderheden (kalkafzettingen in de pees zijn eerder uitzondering dan regel)
 • er zijn vrijwel nooit specifieke uiterlijke kenmerken aan de (golfarm-) elleboog te zien.
 • knijpen in combinatie met bewegen (van buiging naar strekking) kan een painfull-arc opleveren.

De golfarm is in de medische wereld een aandoening waarover weinig concreets bekend is. Meestal weten artsen en specialisten er geen raad mee. Rust wordt vaak voorgeschreven maar, is vaak meer een zoethoudertje dan een werkelijk wetenschappelijk onderbouwd advies. Tegen beter weten in is dit de minst slechte “oplossing”. Ook fysiotherapeuten zijn niet eenduidig in hun behandeling.

Behandeling met ShockWave therapie in combinatie met een brace kan u snel van uw klachten afhelpen.


Neem contact met ons op

Ga naar contact
Onderdeel van Wagenmakers healthcare